30 jan. 2011

Hungarian Hot Wax

En favorit som jag odlat i många år är Hungarian Hot Wax- capsicum annuum. Den kan variera mycket i styrka, och den är god även som omogen. Jag brukar ha flera plantor och använder den som färsk, torkad och mald i mitt chilepulver.

Frukten är gulvit som omogen och övergår sedan i orange-röd. Under sommaren njuter vi av den stekt i olivolja och överströdd med flingsalt som tillbehör till en grillad köttbit. När hösten kommer åker en del in i frysen och används som färsk under vinter halvåret. Resten torkas och males.

När höstmörkret kommer krypande får en del plantor flytta in på fönsterbrädan och frukterna får eftermogna inomhus .

24 jan. 2011

Frösådder 2011

Eftersom jag har odlat chileppeppar nu i mer än tio år så har jag en hel del fröer i lager. Som vanligt blir det ändå en del nya beställningar, alltid är det några för mig nya sorter som jag vill testa. Jag mailade iväg min beställning till Örtagårdens Fröer på årets första dag. Jag brukar försöka begränsa mig till odla ca 14-15 olika sorter, mycket fler har jag inte plats för. Några sorter är alltid givna, bla Hungarian Hot Wax och Jalapeno som används flitigt i mitt kök.

Då står jag där den 15 januari på min stora sådag och ska välja, det är alltid lika svårt. Jag tittar på fröpåsarna och melitta-kuverten och förhandlar med mig själv.....den här är oumbärlig i gulascher, ingen morotssoppa utan den här, den här är så vacker att titta på osv... De slutade med 23 olika sorter i år, platsbristen förtränger jag och får lösa lite längre fram. Är man en chile-nörd så är man:)....
Jag sår fröerna i vanlig såjord, täcker med några mm jord och vermiculit för att behålla fukten. Sedan placerar jag dom alldeles i närheten av braskaminen, värmen uppskattas av fröerna. Efter fem dagar börjar det grönska i byttorna och dax att montera belysningen, småplantorna får njuta av värmen en tid till innan de placeras lite svalare.
Så gör jag och det funkar för mig:)

Jag kommer att lägga ut bilder om varje sort eftersom och berätta lite mer om var och en i kommande inlägg. Idag blir det endast en namnlista.

Capsicum chinense:
Chocolate Scotch Bonnet
Habanero Datil, ny sort för mig
Habanero Lemon
Pimenta da Neyde, ny sort för mig

Capsicum baccatum:
Hot Orange
Inca Berry
Mini Bonnet

Capsicum frutencens:
Tabasco

Capsicum annuum:
Blue Christmas
Cayenne Red
Czeckoslovakian Black
Espelette
Fishpepper
Golden Cayenne
Hot Banana
Hungarian Hot Wax
Jalapeno
Peperoncini Rosso, ny sort för mig
Piquin
Black Piquin
Monkey Face
Fireworks, ny sort för mig

Chilepepparlagren är fortfarande välfyllda hos mig, och det är väl tur det. Använder man den i matlagningen mest varje dag går det åt en del, och det ska räcka ända till hösten.....


Jag har torkad det mesta av skörden, en del av dom har malts till det godaste chilepulver jag smakat. När man öppnar locket sprider sig en intensiv, fruktig doft....gudomligt!


En del hamnar i frysen och används som färsk, tappar då lite av hettan men annars är den som nyskördad. Jag är ingen stor ordningsmänniska, men chilepepparbyttorna dom är det ordning på!

22 jan. 2011

Kali Mirsch

För några dagar sedan skördade jag det sista på min "Kali Mirsch"- capsicum annuum . Den har varit otroligt generös och försett mig med massor av frukt. Det är en mycket vacker planta med mängder av svarta frukter som sent om sider börjar skifta i rött. Bra hetta och den passar perfekt i asiatisk mat.


Det är bara hålla med det som "Örtagården" skriver, den ser allt lite ilsken ut:)


Kan inte skryta över bildkvalitén, men jag lyckades inte hitta någon annan bild på plantan i mitt arkiv.


Torkning pågår.....

Nästa inlägg kommer att handla om årets frösådder, många är det...24 sorter .
Ha ett gott liv och EAT THE HEAT!

13 jan. 2011

Chilepeppar Mix och Chocolate Scotch Bonnet

Jag, billan har sedan drygt två år bloggen Aurora Borealis där jag skriver om trädgård, mat, musik och lite annat. För en tid sedan fick jag en idé, en riktigt lysande idé om jag får säga det själv. Jag startar en sidoblogg om mitt chilepeppar-odlande. Sagt och gjort, nu är den här billans "Chileppepar Mix" Här kommer jag att skriva om allt ifrån frösådd till matlagning. Vem vet det kanske även dyker upp ett och annat lästips. En sak är dock säker.....HETT kommer det att bli!


Ute ligger det dryga metern djupa snötäcket. Inne på fönsterbrädan börjar det likna vår, det grönskar så skönt i mina övervintrade plantor . Jag driver upp de flesta av mina "chilesar" varje vår, men en del sorter som mognar sent sparar jag över vintern. Efter skörd, minskar jag på vattningen och klipper ner dom rejält när dom börjar se risiga och tråkiga ut. Snart kommer plantorna att få ny jord, god omvårdnad och så småningom massor med smaskig näring.

Det här är en habanero, Chocolate Scotch Bonnet- capsicum chinense. Färgen på frukten är mörkt chokladbrun. Supergod och riktigt stark, perfekt i grytor och såser. Mognar sent, hos mig oftast långt in i oktober.

Visst kommer ni väl ihåg det jag sagt om att chilepeppar är matlagningens viagra? Den ska förstärka inte göra så att det brinner i munnen. Det räcker ofta med en liten bit av en såpass här stark frukt.

Välkommen åter!